I skogen...

I dag klockan 10 fick jag för mig att jag skulle gå bort mot Gamla Uppsala. På vägen hittade jag en skogsplätt som jag förirrade mig in i. Rätt vad det är så kom det fram en liten rävunge. Jag slet fram min kamera och fotade ursinnigt. Men när jag tittade på bilderna efteråt så fanns det ingen räv på fotografierna. Istället hade det fastnat en glad "rävlasse" på var enda bild. Lika glad är jag för det men gladast är nog räven.
 
 

Lasse på Zoo

I helgen var jag och Lasse på utflykt. Eller ska man säga upptäcktsfärd. I lugn takt gick vi totalt ca 7 km och på vägen han vi med mycket. Tanken var att vi skulle socialisera med andra djur och därför styrde vi vår nos mot 4H- gården i Gränby. Där har de allt! Kaniner, grisar, kor, hästar får getter och diverse fjäderfä. Allt gick över förväntan. Lasse har nämligen upptäckt att man kan skälla på allt som känns ovant. Där ibland, stora hundar, små hundar, människor med röd tröja, människor med hatt, människor med ryggsäck och människor utan. Så jag var beredd på att han skulle reagera likadant på andra djur. Men som om han var världens mest väluppfostrade hund (vilket han inte är, även om jag gärna får det att framstå så) uppförde han sig ytterst respektfullt mot de andra djuren. Gulligast var det när han hälsade på kaninerna. Det jag framförallt var imponerad över var kaninens mod. Se själv.

 

 

När vi gick där ifrån så var jag både glad och stolt. Uppdraget var slutfört. Han hade fått träffa massor av lantbruksdjur och därmed underlättat de framtida livet på gården.


I did it!

Jag måste bara få dela med mig av min glädje. Jag har äntligen löst problemet med kisseriet med den lilla vovven! Mitt enträgna upprepande av ordet ”Kiss!” var gång Lasse uträttat sina behov har gett effekt.

Jag plockade upp honom efter att han sovit för att ta ut honom. Han började dessvärre hosta som en vomerande katt. I förvirringen satte jag ner honom på golvet, vilket såklart resulterade i att han slutade hosta. ”Skönt”, tänkte jag. Men i istället lättade han på tycket och en liten blank pöl smyckade köksgolvet. Jag insåg att det var mitt fel. En sak är alltid säker med den hunden. Han kissar garanterat inom 5 sekunder var man än sätter ner honom efter att han har sovit, om det så vore i ett rum fyllt med hundgodis.

Arg på mig själv gick jag ut med honom, fast besluten om att inte ge. Av någon anledning satte jag ändå ner honom på kissplatsen (som han inte får lämna om han inte kissat) och riskerade att bli stående där i 40 minuter. Han kissar aldrig ute om han redan gjort det inne. När han inte såg ut att vilja kissa så tog jag ändå mod till mig och sa det magiska ordet: ”Kiss!”, och hör och häpna, den lilla hunden fattade grejen på en gång och ställde sig i position och klämde ut några få pliktdroppar. All min frustration byttes med ens till ren och skär lycka över det lätt fuktade gräset. Jag och Lasse dansade runt och tjoade tillsammans i glädje. Grannarna måste trott att jag tillslut blivit galen. När vi rullat runt i gräset sprang vi till och med bort till körsbärsträdet och åt körsbär tillsammans. Lasses favorit! Vilken härlig dag!

Släktet utan smak

Det var på tiden innan internet letat sig in i varje hem. Tiden då barn hade riktiga intressen och lekte med riktiga leksaker. Lego bestod fortfarande av kvadratiska klossar och Disney gjorde tecknade filmer. Man intresserade sig för saker, bilar, fotboll, hästar eller något annat som gav livet mening. Man kunde vara helt inne i något och ta reda på allt om det. Det var ett evigt letande samlande och sparande. Men vilken fröjd!

 

Jag såg på djurdokumentärer på ”Ettan” varje vecka och längtande ihjäl sig efter nästa nummer av Kamratposten, bara för att kunna lägga vantarna på ännu en djuraffisch att drapera väggen med. Det var då jag fortfarande delade prenumerationen med storasyrran så jag fick bara affischen från vartannat nummer.

 

Det är fascinerande hur vissa människor lyckats behålla barnaglädjen. Som om de konserverat känslor och beteenden för att ta med barndomens gobitar in i vuxenlivet. Det låter kanske inte så positivt när man väl tänker efter, och för vissa är det inte det heller. Det hade ju varit en sak om man fortfarande blev hjärtligt glad varje gång man fick glass men en del människor tar det mycket längre. De fastnar inte bara i en känsla eller ett beteende utan stannar delvis av i delar av sin utveckling. Ta verkstads-, och byggubbar till exempel. De verkar fortfarande sitta där på fredagarna och vänta på nästa nummer av någon favorittidning för att kunna bekläda arbetsplatsens väggar. Utifrån de nakna damerna som utgör motivet märker man tydligt att konserveringen fullbordades någon gång innan de fyllde 16. Men värst är det ändå med bönderna. De måste ha fastnat långt innan de kom in i puberteten. De håller på precis som jag gjorde när jag var tio. Vart man än tittar i ladugården så sitter det djuraffisher, till och med i taket. Men det sjukaste är ändå motiven! De med kor på är väl ganska lättbegripliga, men de andra… För varje koaffisch finns nämligen minst 4 med flugor. Var bönderna plockat upp detta sjuka intresse för insekter kan nog inte förklaras med mindre än en traumatisk barndom. Bönder är verkligen släktet utan smak!

 

Typist exempel på flugaffisch.
 
Naturtroget men osmakligt!
 

Lars går på Café

Här om dagen åkte jag Lasse och frugan på utflykt. Tanken var att bussträna Lasse så vi valde att åka till Gamla Uppsala. Han gillade såklart inte att åka buss, men han var ändå förvånansvärt lugn med tanke på hur hetsig han blir när han åker bil. Efter att vi sprungit på kungagravarna och skällt ut några tyska turister var det dags för höjdpunkten: Att gå på Café.

 

Vi hittade ett lämpligt bord i skuggan, satte oss där och bara njöt. Jag må erkänna att jag är svag för den hunden och att många av mina fördomar om ”hundmänniskor” har drabbat även mig. Det bevisades när jag mot mina principer lät honom tigga till sig en plats vid bordet. Jag har aldrig förstått personer som delar allt med sin hund allra minst mat. Så jag blev inte lite förvånad när jag delade glass med honom, bara för att han lugnt och fint satt och poserade på stolen. Att jag skulle bli så förälskad i ett litet djur att han till och med fick slicka på min sked är för mig ett mysterium. Känslor kan verkligen göra en virrig.

 

Ni som känner mig väl vet att jag inte är en speciellt känslosam människa. Så där av förvåningen över att jag så lätt faller för de där små bruna ögonen.

 

När han smakat lite på glassen lade han sig belåtet på stolen och somnade. 

 

Överlistad… Igen!

Du kanske läste om hur min lilla valp lärde mig hur man sa ”korv” på hundspråk. Man sätter rumpan i backen och ser förväntansfull ut. Lasse insåg ganska snart att detta inte riktigt fungerade när jag kom på att han överlistat mig. Men hunden är inte dum. För någon dag sedan fick jag vara med om en liknande upplevelse.

 

Lasse är smart, så enkelt är det. Han fattar sitt, ligg kom och alla andra ord jag lärt honom inom loppet av tio minuter. Därför kan man ju fråga sig varför potträning och rums renhet ska vara så svårt med den lilla lundehunden. Det finns ju de som lyckas få hunden rumsren till när den fyller 12 veckor. Därför gav jag mig den på att jag skulle lyckas få honom rumsren fort trots att lundehunden anses vara svår att få rumsren. Jag viste att 12 veckor var att hoppas på alldeles för mycket och jag hade ingen aning om hur lång tid som var rimligt att förvänta sig, men för att lyckas har jag i alla fall varit nitisk.

 

Vi körde på strategin att först lära oss de ”signaler” han gör innan han ska kissa. Det var enkelt. Han sniffar runt lite i rummet och i samma ögonblick som han sedan tittar upp kommer kisset. För att olyckor inte ska ske har han alltid någon som övervakar honom. I teorin låter det mycket enkelt men ni må tro att han är snabb! Han kan gå en meter sätta ner nosen i backen och i samma stund som man tar ett kliv mot honom, för att plocka upp honom och gå ut, kommer kisset som ett brev på posten. Så olyckor har skett. När det olyckliga händer har jag ändå varit nitisk nog att gå ut med honom varje gång för att visa var han ska kissa. Detta borde ju funka, men…

 

Det regnade massor. Lasse var ute när det började och blev ungefär lika upprörd som blöt. ”Tur”, tänkte jag, ”Lasse tycker inte heller om att vara ute i regnet, vi går in”. Det gjorde vi också. Det var bara det att jag en stund senare såg hur den där lilla söta nosen satte kurs mot backen och som på reflex tog jag hunden under armen, gick ut så han fick kissa. Fort gick det, och sen var vi inne igen. ”Skönt” tänkte jag ”att han inte tog så mycket tid på sig att uträtta sina ärenden”. Det var tid för Lasse att sova så jag och frugan satte oss och såg film i tron om att han skulle somna. Men riktigt så enkelt var det inte. Bara efter några minuter svansade Lasse iväg och jag såg hur nosen sökte sig fram över golvet. Väl medveten om att hundar använder nosen till fler saker än att hitta bra kisställen oroade jag mig inte så mycket. Dessutom hade han ju just varit ute. Men där fick jag. Det hamnade en liten pöl på golvet och ut for både jag och hunden för att se efter var man egentligen borde kissa. Dessvärre var inte Lasse ett dugg intresserad av att göra det. Han ville hellre se efter hur kattbajs luktade i regn. Jag lät honom hållas i fem minuter innan vi dyngsura återvände in i värmen. Men just som vi kom in drog Lasse sig till minnes hur ”kissnödig” han verkligen var och levererade därför en pytteliten pöl på matrumsgolvet. ”Hur mycket kiss kan en liten hund bära på egentligen”, muttrade jag för mig själv när vi åter igen gick ut för att rätta till misstaget. Till min förvåning upprepades denna ritual var gång vi kom in. Inte förr än fjärde gången insåg jag att det var jag som skapat detta kissmonster. För på samma sätt som en hund kan lära sig att ringa på en klocka för att få gå ut och kissa, hade Lasse lärt sig att kissar man på golvet får man gå ut och leta kattbajs. Han hade helt enkelt lärt mig att blint lyda kommandot ”Kiss” som alltså betyder ”Bär ut mig nu! Jag är uttråkad”.

 

Jag var något frustrerad den kvällen! Grubblade mycket över vad som gått snett, hur det kunde bli så, trots att jag följt alla tips kring potträning jag läst. Jag drog mig då till minnes en sak jag läst. Det var någon som föreslog att man ska hålla valpen på en avgränsad plats tills den gör ifrån sig. Jag prövade denna metod med Lasse när han var 9 veckor. Men det var innan Lasse förstått att man inte kan springa ifrån kopplet, vilket ledet till att han tog sats och sprang allt han hade för att komma där ifrån. Mitt pappahjärta tålde inte riktigt att se på när han till synes försökte bryta nacken på sig själv. Hur som helst beslutade jag mig för att ge metoden ett till försök.

 

Sagt och gjort. Jag intalade mig att jag har hela dagen på mig och sen satte vi igång. Första gången tog det ca 40 minuter av enträget slit innan han insåg att det ena han kan göra för att ta sig från kissplatsen är att kissa. Nästa gång gick det på 30 minuter och sen började han fatta grejen. Idag, d.v.s. en dag senare kissar han direkt. Jag måste dock tillägga att jag idag varit mer taktisk när det gäller tidpunkter för kisseriet, så morgondagen kan lika väl bestå av flera 30minuters pass av stirrande på okissad hund.

 

 

Slutsatsen av dessa två inlägg, som handlat om hur jag blivit överlistad av min hund, får bli att det både finns fördelar och nackdelar att ha en kvicktänkt hund. Det är lätt att lära honom saker snabbt men han kan också snabbt lära sig att utnyttja systemet. Men både jag och frugan älskar honom för det.