Pling plång...

Nu är vi äntligen där. Jag vågar säga det utan att Jinxa. Lasse är ”Rumsren” och det gick från en vecka till en annan. Helt plötsligt fattade han det bara. Han kissar inte ens på kisstidningarna, han kissar inte hemma hos andra och han kissar inte i vår lägenhet så länge man går ut med honom med lämpliga mellanrum. Ni anar inte hur skönt det är att se hur det lilla kissmonstret förvandlats till en liten unghund. Det är otroligt tillfredställande när man tänker tillbaka på allt hårt arbete man lagt och nu får man äntligen se resultat.

 

Då är det alltså dags för steg två. Klockan!

 

Problemet med lundehundar är, som jag kanske skrivit förut, att de inte på något sätt markerar att de behöver uträtta sina behov. Detta leder till stora utmaningar med rumsenheten. Det enda man har att gå på är en ungefärlig tid då det borde vara dags. Därför har jag designat en dörrklocka för hundar som han ska ringa på varje gång han är kissnödig och behöver gå ut. På så sätt behöver man inte undra när det är dags.

 

Hur går då detta till? Klockan består av en trådlös ringklocka monterad på en skärbräda med ett gångjärn över för att göra det möjligt för hunden att trycka på knappen. Se bild.

 

 

Det tog ca 10 minuter att lära Lasse att ringa på dörrklockan på kommando, så det är inte den svåra delen. Sen måste man få honom att förstå att ringklockan betyder at han får gå ut. Planen är att han ska förstå detta genom att klockan ligger vid dörren på hans före detta kisstidningar. Förhoppningsvis ser han klockan när han går till tidningarna för att nödkissa. Han kanske då kommer på att ringa istället för att kissa. Varje gång han spontant ringer kommer jag att raskt gå till honom för att öppna dörren. På så sätt kan han göra kopplingen efter ett par försök. Men det viktigaste steget blir att han jag kommer att be honom ringa på klockan varje gång vi ska gå ut för att jag ska öppna dörren. Då gör man en direkt koppling mellan att dörren öppnas och att han ringer på klockan. När jag står där kan jag ju öppna i samma stund som han plingar.

 

Än så länge har han spontant ringt på klockan 4 gånger. Han har då fått gå ut och kissa och sedan gått direkt in igen. Jag tror att det är viktigt att han inte får så mycket tid utomhus att han hinner göra annat än bara det han ska p.g.a. att han annars kan använda det som svepskäl för att få gå ut och leka. Han är ju inte dum. Som tur var har vi den tidigare omnämnda kissplatsen, så tanken är att han bara ska få tillgång till den. När han är klar ska vi gå direkt in. Det borde förhindra missförstånd omkring kissklockans betydelse. Vi håller tummarna!